May 16, 2011

Re-write : Sambal Asam - Menu istimewa keluarga kami...

Keluarga kami mempunyai satu menu istimewa yang mmg kalo xtau nak masak apa..resepi tu le yg menjadi pilihan kami sekeluarga..ianya mempunyai rasa pedas, masam dan sedap sgt...kita bleh tambah tomato muda, yg btul2 hijau, tambah tempe yang digoreng..sedap sgt2..makan dgn nasi panas2..meleleh air mata...huhuhu..ni sambil Cik menaip nie..dah telan air liur nie..xpe2..jom2...biar Cik tunjukkan satu persatu stepnya...


Bahan2nya:

- 3 labu bawang besar holland (dimayang wedges)
- 5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
- 30 biji cili padi (potong bulat2)
- 100 gram ikan bilis
- 5 keping tempe (di hiris nipis)
- sedikit air asam jawa
- garam
- serbuk perasa

Cara2nya:
- Goreng ikan bilis dan tempe sehingga garing dan ketepikan.
- Tumiskan bawang holland, bawang putih sehingga agak layu sedikit, kemudian..masukkan cili padi yang telah dipotong bulat2. Gaul sehingga rata..
- Masukkan air asam jawa dan gaul rata, setelah itu, masukkan garam dan serbuk perasa. Setelah cukup semua rasanya..tutup api..
-Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan tempe yg telah digoreng dan gaul rata..siap untuk dihidang bersama nasi panas atau bubur nasi....SELAMAT MENCUBA...


p/s: gambar xde..next time Cik masak..Cik amik gambar dan attach skali yer..menu ni juga sesuai untuk ibu yang sedang berpantang..nnt Cik tulis kat entry yg lain..

Mee Hoon Sup a.k.a Bakso Style Aku..

Ni sebenarnya resepi aritu..Cik lmbt post..sbb..Cik pikir banyak kali owh mau post..ye ler..Cik bukannya pandai masak sgt..tp..bleh ler untuk mengisi perut dan memenuhi selera Cik...meh kita tgk resepinya..

Bahan2nya:

-Untuk Kuah

20 biji bebola ayam - dibelah dua
10 biji bebola ikan - dibelah dua
2 keping dada ayam - dihiris nipis
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
Garam
Serbuk perasa
Lada sulah / lada hitam
Air secukupnya

-Untuk lada kicap
20 biji cili padi - dipotong kecil2
Kicap manis
Sedikit air masak

- Untuk hiasan
Daun bawang
Daun sup
Sawi yang di celur

Cara2nya:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau, kemudian masukkan isi ayam. Biarkan selama 10 minit. Kemudian masukkan air dan didihkan..selepas itu, masukkan kiub ayam dan dibiarkan didih lagi..
2. Setelah itu, masukkan bebola ayam, bebola ikan, serbuk perasa, garam dan lada sulah. Kalau kuah xcukup, tambah lagi air..setelah kuah mendidih dan rasanya cukup serba serbi..matikan api dan hidang bersama dengan bee hoon, dan yang lain2..

Untuk Lada kicap
- Potong cili padi bulat2..tambahkan kicap dan sedikit air untuk mencairkan kicap tersebut..biar ianya cukup rasa..