May 16, 2011

Mee Hoon Sup a.k.a Bakso Style Aku..

Ni sebenarnya resepi aritu..Cik lmbt post..sbb..Cik pikir banyak kali owh mau post..ye ler..Cik bukannya pandai masak sgt..tp..bleh ler untuk mengisi perut dan memenuhi selera Cik...meh kita tgk resepinya..

Bahan2nya:

-Untuk Kuah

20 biji bebola ayam - dibelah dua
10 biji bebola ikan - dibelah dua
2 keping dada ayam - dihiris nipis
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
Garam
Serbuk perasa
Lada sulah / lada hitam
Air secukupnya

-Untuk lada kicap
20 biji cili padi - dipotong kecil2
Kicap manis
Sedikit air masak

- Untuk hiasan
Daun bawang
Daun sup
Sawi yang di celur

Cara2nya:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau, kemudian masukkan isi ayam. Biarkan selama 10 minit. Kemudian masukkan air dan didihkan..selepas itu, masukkan kiub ayam dan dibiarkan didih lagi..
2. Setelah itu, masukkan bebola ayam, bebola ikan, serbuk perasa, garam dan lada sulah. Kalau kuah xcukup, tambah lagi air..setelah kuah mendidih dan rasanya cukup serba serbi..matikan api dan hidang bersama dengan bee hoon, dan yang lain2..

Untuk Lada kicap
- Potong cili padi bulat2..tambahkan kicap dan sedikit air untuk mencairkan kicap tersebut..biar ianya cukup rasa..


No comments:

Post a Comment