Jul 7, 2012

Kerang Pedas..Nyum..nyum..


Apa khabar semua..Cik harap anda semua sihat sentiasa..kerang ni adalah menu main bedal je..sbb..nak makan remis sebenarnya..tp..jumpa kerang..xpe..janji makanan laut..dan bercengkerang..huhuhu..sedap sgt..pedas menyengat..makan dgn nasi pepanas..mmg menyirap segala kepedasannya..meh Cik kongsikan resepinya yer..

Bahan2nya:
- 2 kilo kerang (Celur)
- 2 labu bawang besar (Kisar)
- 10 ulas bawang putih (Kisar)
- 1/2 inci halia (Kisar)
- Segenggam cili padi kampung @ cili padi thai (Kisar)
  - ikut kepedasan anda yer..Cik campur kedua2 cili ni..
- 2 batang serai (hiris kasar)
- 1 sb pes tomyam
- Minyak untuk menumis
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara2nya:
- Celur kerang dahulu setelah dicuci bersih. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan serai dan tumis lagi. Sebelum agak garing, masukkan pes tom yam dan tumis lagi.
- Masukkan gula, serbuk perasa dan garam. Agak rasanya mengikut selera anda.
- Setelah rasanya cukup, masukkan kerang yang telah dicelur. Masak lagi dalam 15 minit. Tutup api dapur anda, sedia dihidang panas.


Jemputlah mencuba, air tangan anak dara yang baru bertatih memasak. Memang cukup pedas dan sedap.

No comments:

Post a Comment